"Şeytan İçinde ki Sestir; O Sese Kulak Ver"

-Zorlu BUĞRAHAN-

15 Eylül 2008 Pazartesi

Sanal dünyanın gölge 'Hacker'ı yakalandı


bir kaç gündür sıkça rastladığım bir haber FBi ı Amerikayı kasp kavuran hacker işte yakanlanma anı ele geçirilen mühimmat vs

Sanal dünyanın gölge 'Hacker'ı yakalandı

İSTANBUL / Dünyanın 10 ayrı ülkesinin sahtecilik şebekesine ATM kart kopyalayıcıları ihraç ederek, 5 milyar Dolarlık bir sanal soygun yapılmasını sağlayan “Chao” takma isimli Çağatay Evyapan Tuzla’daki 4 katlı havuzlu villasında yakalandı.

1 MİLYAR DOLARLIK ZARAR VERMEYİ PLANLIYORDU
Düzenek gönderdiği 10 ayrı ülkenin polisi tarafından “Chao” takma ismiyle aranan Çağatay Evyapan kendisini yakalamak için sürekli olarak sitesini hackleyen FBI’dan intikam almak için de Bank Of America isimli bankanın düzeneğini basarak o ülkede bulunan sahtecilere bedava göndermeyi planladığı ve böylece en az 1 milyar Dolarlık bir vurgunla Amerika’ya zarar vermeyi düşündüğü ortaya çıktı. Operasyonda, Evyapan’ın yardımcısı Hakkan Özkan ile düzenek imalatında çalışan 2 dizayncı, 1 kalıpçı ve 1 boyacı da yakalanarak gözaltına alındı.

İstanbul Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü Ekipleri, tüm dünya ülkesinin peşinde koştuğu “Chao” isimli sanal dolandırıcıyı yakalamak için Beyoğlu, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Küçükçekmece ve Tuzla’da eş zamanlı baskın düzenledi.

FBI YAKALAMAK İÇİN ÖZEL BİR EKİP GÖREVLENDİRMİŞ
Amerika’daki kredi kartı kopyalayan şebekenin kullandığı tüm malzemelerin Türkiye’den “Chao” takma isimli bir kişi tarafından Türkiye’den gönderildiğini belirleyen FBI, sanal dolandırıcıların “Piri” konumundaki “Chao” yu yakalamak için özel bir ekip görevlendirdi. Chao’nun sitelerini dahi hackleyen FBI bir türlü onun gerçek kimliğini ve tam adresini belirlemeyi başaramadı.

YARDIMCISININ ZAAFI YAKALATTI
İstanbul Bilişim Şube Müdürlüğü ekipleri, FBI’ın gerçek ismini dahi belirleyemediği “Chao” takmi isimli Çağatay Evyapı’nın yardımcısı Hakan Özkan’ı tespit etti. Evyapı’nın yakalanmamak için kendi imal ettiği düzenekleri hiç kullanmazken yardımcısının ısrarıyla bir defa kullanma kararı aldılar. Polis ekipleri Özkan’ı ATM kamerasındaki görüntülerinden tespit ederek takibe aldı.

TUZLA’DAKİ 4 KATLI VİLLASINDA YAKALANDI
İstanbul Bilişim polisi Hakkan Özkan’ı takibe aldı. Chao'nun sadece yardımcısının girmesine izin verdiği Tuzla’daki 4 katlı havuzlu evin yeri böylece tespit edildi.

70 MÜŞTEKİ ŞİKAYETÇİ OLDU
Çağatay Evyapı ve yardımcısı Hakkan Özkan’ın ilk defa kullandıkları kart kopyalama cihazları nedeniyle mağdur olan 70 kişi şebekeden şikayetçi oldu.

CEZAEVİ FİRARİSİ ELEKTRONİKÇİ ÇIKTI
Hakkan Özkan’ı takip ederek Tuzla’daki villayı bulana Bilişim Polisi 4 katlı havuzlu villaya baskın yaparak “Chao” takma isimli Çağatay Evyapan’ı yakalamayı başardı. Akdeniz Üniversitesi Elektronik Yüksek Okulu’nu terk eden Çağatay Evyapan’ın 1993,1998 ve 2000 yıllarında iflas ve kredi kartı dolandırıcılığı suçlamasıyla 3 defa cezaevine girdiği en son olarak Ankara’daki yarı açık bir cezaevinden 2005 yılında firar ettiği belirlendi.

SANAL DÜNYANIN GÖLGE ADAMI
Dünyadaki tüm sanal dolandırıcılar onu “Chao” takma ismiyle tanınıyor. Tüm dünyada “Sanal dünyanın gölge adamı” olarak biliniyor. Açtığı Darkmarket.ws isimli internet sitesine tüm dünyadan 3 bin sahteci üye. Çağatay Evyapan’ın sitesine üye olabilmek için de en az 3 sahtecinin referansının alınması gerekiyor. Evyapan bu site üzerinden siparişler alarak 10 ayrı ülkenin ATM düzeneğini 10 ayrı dilde hazırlayıp onlara gönderiyor.

TÜM DÜNYAYA DÜZENEK İHRAÇ ETMİŞ
Çağatay Evyapan’ın 10 ayrı dilde ve 10 ayrı ülkenin banka ATM düzeneklerini imal ederek düzenek başı 3 ile 10 bin dolar arasında para aldığı belirlendi. Evyapan’ın son olarak 500 milyon Dolarlık sipariş aldığı tespit edildi.

SANAL DOLANDIRICILARININ BİLİRKİŞİSİ
Tüm dünya sanal dolandırıcılık şebekesi arasında “Chao” takma ismiyle sanal dünyanın gölge adamı olarak bilinen Çağatay Evyapan’ın haklı bir üne kavuştuğu, dünyadaki tüm şebeke elemanlarının yaptıkları kopya kartları ona göndererek bu iş yapar mı diye sorduğu, Evyapan’ın da bu kartları inceleyerek kart hakkında özel bir rapor yazdığı ve bu işlerden bile para kazandığı belirlendi.

5 MİLYAR DOLARLIK VURGUN YAPILMIŞ
Çağatay Evyapan’ın Amerika, Kanada, Fransa, İngiltere, İsveç, İspanya, Brezilya, Macaristan, Güney Afrika ve Sırbistan’ın banka düzenekleri için 10 ayrı dilde ATM düzenekleri yaparak gönderdiği belirlendi. Evyapan’ın gönderdiği bu düzeneklerle sahtecilik şebekelerinin 5 milyar Dolarlık vurgun yaptığı belirlendi.

FBI’DAN İNTİKAM İÇİN DÜZENEK HAZIRLAMIŞ
Çağatay Evyapan FBI’ın kendisini yakalamak için sürekli olarak sitesinin hacklemesi üzerine Amerika’dan intikam almak için müthiş bir planı uygulamaya soktuğu ortaya çıktı. Evyapan’ın Amerika’nın dünyaca ünlü en büyük bankalarından olan Bank Of America isimli bankanın bin adet düzeneğini hazırlayarak burada bulunan sahtecilik şebekesine bedava göndermeyi planladığı, daha sonra bu şebeke elemanlarının Bank Of America ATM’lerine aynı anda bu cihazları yerleştirerek aynı anda en az 500 milyon dolar para çekerek sanal sahtecilik dünyasında “Skimming” denilen işlemi gerçekleştirmeyi planladıkları ortaya çıktı. Poliste susma hakkını kullanan Çağatay Evyapan, sözlü olarak polise, “Eğer beni 6 ay daha yakalamasaydınız Amerika’ya en az 1 milyar Dolarlık zarar verecektim” dediği öğrenildi.

KOMPLE İMALAT EKİBİ YAKALANDI
Dünyada 10 ayrı ülke polisi tarafından aranan Çağatay Evyapan’ın her ATM kopyalayıcısına ayrı bir proğram yazdığı böylece kopyalayıcılar çalınsa bile başka bir şebeke tarafından asla kullanılamadığı tespit edildi. Bilişim Şube Müdürlüğü ekipleri, tüm dünya sahtecilik şebekesinin ATM düzeneğini hazırlayan Çağatay Evyapan’ın imalat ekibinde yer alan 2 dizayncı, 1 kalıpçı ve 1 boyacıyı da İkitelli’de yakalayarak gözaltına aldı.

ŞEBEKE ELEMANLARINDAN ELE GEÇİRİLEN MALZEMELER
2 bin 829 adet ATM tuşu bin 325 adet ATM giriş haznesi, 950 adet entegre, 875 adet kart okuyucu, 811 adet bankalara ait kartlar, 457 adet skimmer, 240 adet elektronik devre, 28 adet yurt dışına gönderilmek için özel yazılımı yapılmış olan pos cihazı, düzenek hazırlamak için yapılmış kalıplar, 4 adet gizli kamera ve düzeneği, 4 adet hafıza kartı, 4 adet bilgisayar kasası, 4 adet mini kart kopyalayıcı, 2 adet lap top, çok sayıda malzeme ile 21 bin YTL ve 600 ABD Doları para ele geçirildi.

Kaynak: http://www.gazeteport.com.tr/GUNCEL/NEWS/GP_284272

0 yorum:

 
Dizi